jul
18
2011

Reisebrev fra Moskva

Moskva, 5.-6.juli

Gullforgylte trappeganger, brokadegadiner og pikkolo i fin uniform. Welcome to russia. En trøtt gjeng nordmenn satte seg sultne og forventningsfulle til bords i matsalen etter en busstur i trafikkaos fra flyplassen. Ladaene er stort sett byttet ut med vestlige merker, og alle vil tydeligvis kjøre bil i Moskva. «Alle» er omtrent ti millioner mennesker, + de millionene som ikke offisielt er registrert, så det blir jo endel trafikk av slikt. Enorme boligblokker langs enorme veger. Varm buffet til middag. Kun nok til halvparten. Fin gjeng til bords.

Sightseeing i Moskva
Metrosystemet i Moskva er imponerende. Mange av de eldre stasjonene er bygget i såkalt klassisk-politisk stil, og oppleves nærmest som festsaler med lysekroner, mosaikker, skulpturer og malerier. Utrolig flott!

Kreml betyr «borg» på russisk. Området er omkranset av en høy mur i rød teglstein. Det som tildigere var tsarens residens, er i dag et område som består av offentlige bygninger, kirker og palasser. Kirkenes spir og kupler skinner i gull som stearinlysflammen, og innvendig er de dekorert med nydelige fresker i forskjellige farger. «Den mest spenstige katedralen er Vasilijkatedralen ved Den Røde Plass (som betyr den vakre torget). Den stod ferdigbygget i 1561 til minne om Tsar Ivan den Grusommes seier over tartarene. Den har ti kupler i forskjellige farger, og vitner om en unik arkitektonisk fantasi. Det sies at arkitekten fikk øynene stukket ut fordi tsaren ville hindre ham i å lage andre like storslagne byggverk». Ser ut som noe som kunne vært pepperkakepalass i eventyret om Hans og Grethe, eller i Willy Wonkas verden. Fin-fin 🙂

Lenins mausoleum er plassert midt på den røde plass. Det diskuteres visst om det er ønskelig å gravlegge ham,eller å oppretholde ordningen slik den er i dag. Moskvas unge befolkning mener det er på tide å få benytte plassen til mer enn en gravplass. Mens de eldre ønsker mausoletet opprettholdt. Bak Lenin er tidligere statsledere og storheter gravlagt, f.eks. Josef Stalin (som tidligere også lå i mausoleet) og forfatteren Maxim Gorky. Vi var ikke inne i mausoleet.

Russerne omtaler andre verdenskrig som The Greate Patriotic War. De led enorme tap, og dette sitter godt i den russiske folkesjela. Til minne om den ukjente soldat voktes en brennede flamme av militærvakter i Kreml. Imponerende høge spark på marsjeringen ved vaktskifte. Her snakker vi nittigrader og itteno knussel.

Kjempegod russisk mat til lunsj og middag. Flott utsikt fra Leninhøyden. Merkelige nybygg i gammel stalinistisk stil. OL-anlegg. Moskvas største Universitet med ca 40.000 studenter. Brud med havfruekjole med plastslep. Superpruting på russisk sjal. Matruska. Og sikkert mye som er glemt. En lang dag med mange inntrykk. Spennende by. Klar for togtur i ni tida på kvelden.

Written by Maren Stanghov Thorstensen in: Nyhende | Stikkord: , , , ,

3 Comments

 • Olav Joakim Eiksund

  Litt av ei reise.!!!

  Comment | 18. juli 2011
 • Dette høres fantastisk ut! Eg og Peter vart også veldig fasinert av at det kunne bu så mange mennesker i ein by!!!

  Comment | 18. juli 2011
 • Anne Betty Sødal

  Så flott at dere gir oss et glimt av reisa. Vi håper dere var av den halvparten som fikk mat. Tobias og jeg sitter på hytta i solnedgang og drømmer oss bort til fjerne himmelstrøk.

  Comment | 18. juli 2011

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress. Theme: TheBuckmaker